Innlegg
Sliping og lakkering av parkettgulv – steg for steg
Parkett er vakkert og elegant gulv som er behagelig å gå på. Men når parketten er slitt og ripete etter mange års bruk, er det på tide å ta grep. Gulvsliping er en utmerket måte å gi gulvet en skikkelig oppfriskning på, etter år med slitasje fra møbler, hundeklør og høyhælte sko. Treet kan også mørkne eller gulne med tiden, og dermed gi gulvet ulike fargenyanser avhengig av hvor det har vært møbler eller tepper. Å slipe et slitt eller gulnet tregulv gjør underverker for både gulvet og rommet. Gulvet blir som nytt, får en penere farge og blir dessuten mykere å gå på.
Før du begynner å tenke på å slipe parketten, må du sjekke at akkurat ditt gulv er egnet for sliping. Lamellparkett har et topplag i massivt tre på minst 2,5 mm og sliping tar omtrent 1 mm av treets ytterste lag. I vårt prosjekt har eikeparketten ligget i 15 år, den har aldri vært slipt og har original fabrikklakk. Gulvet har vært utsatt for slitasje og på den måten fått både overfladiske riper og dypere hakk. Dessuten har det gulnet noe med tiden. Det var derfor på tide å gi det en real overhaling.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Utgangspunktet: gulvet før sliping
Forberedelser før sliping
Først må rommet tømmes fullstendig for møbler og interiør. Det kan normalt være en fordel også å fjerne gulv-, overgangs- og feielister, slik at du kan slipe helt ut til kanten. Men det går også fint å la listene sitte på, om du er forsiktig når du håndterer kantslipemaskinen. Vi valgte siste metoden.
Det har vært en allmenn oppfatning at gulvsliping er en støvete affære, noe som nok er tilfelle med enkelte typer slipemaskiner. Men nå er det kommet nye innovative maskiner, hvor støvspredningen ved bruk skal være helt marginal. Vi stolte på anbefalingene og gjorde derfor få tiltak for å begrense støvet, annet enn å lukke dører og sette tape over nøkkelhull.
Foruten slipemaskinene og relatert utstyr trengte vi arbeidslys, skjøteledning, hørselvern og støvmaske. Riktig skotøy er også viktig, da du må bruke sko med såler som ikke setter merker på det nyslipte gulvet.
Før vi gikk i gang med gulvslipingen ble gulvet rengjort med støvsuger.
Hils på arbeidskameratene
Til dette prosjektet var det nødvendig å bruke tre forskjellige slipemaskiner. En gulvsliper, en kantsliper og en trekantsliper. Hver av dem er perfeksjonert for sitt arbeidsområde. På gulvsliperen var det i tillegg montert en 800W støvsuger som ved hjelp av en ekstra sugeslange ble benyttet både som støvsuger for kantsliper og til å rengjøre gulvet.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Arbeidskameratene: Møt kantsliperen og gulvsliperen
Gulvsliperen
Bona Flexisand er gulvsliperen som benyttes til å slipe hovedflaten av gulvet. Den fungerer etter eksenterprinsippet, noe som gjør gulvslipingen så skånsom at det nærmest er umulig å gjøre feil under bruk. Den er samtidig en arbeidshest, så kraftfull at den selv ved gammel lakk, enkelt sliper ned til bart treverk. Den påmonterte støvsugeren gjør slipejobben tilnærmet støvfri.
Kantsliperen
Bona CombiEdge er kantsliperen som tar over på de områdene der gulvsliperen kommer til kort. Det vil si fra vegg og om lag 15-20 cm ut på gulvet, i tillegg til hjørner og under benker med mer. Kantsliperen er lett og fleksibel i bruk. Den har avstandsruller i front, slik at den kan føres mot gulvlister og vegg, uten å skade underlaget.
Hjørnesliperen
Med hjørne eller trekantsliperen kommer du som navnet tilsier helt inn i hjørnene. Kantsliperen etterlater seg et mindre område i alle innvendige hjørner, hvor hjørnesliperen er uunværlig.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Grovsliping av gulvet med korning 36
Vi setter i gang med grovsliping av gulvet
Når alle forberedelser er gjennomført er det klart for å starte gulvslipingen. Vi begynner med den store maskinen og første mål er å slipe av all lakken på gulvets hovedflate. Først må vi sette på slipepapir med korning 36. Det er veldig enkelt på denne maskinen. Den vippes bare bakover og sliperundellene, fire i tallet, festes til maskinen med borrelås. For å ungå kast i maskinen, er det viktig å sentrere dem så nøye som mulig på slipesålen. Deretter løftes maskinen opp igjen, støvsugeren startes og vi kan gå i gang med grovslipingen av loftsstuen på ca 25 kvadratmeter.
Gulvsliperen lager noe støy, så det var helt nødvendig å bruke egnet hørselvern. Maskinen er lett å manøvrere i den retningen du ønsker, der den nærmest «flyter» oppå gulvet. Vi fulgte parkettbordenes lengderetning for å oppnå det mest optimale resultatet. For å få av all lakken, var det i vårt tilfelle nødvendig å slipe over gulvet i tre omganger. Da hadde vi brukt to sett med papirer på en time og slipt helt ned til lyst og bart treverk på gulvets hovedflate. Det gjenstod bare en ca 15cm bred ramme rundt hele gulvet, hvor gulvsliperen ikke kom til. Neste trinn var å slipe denne fri for lakk med kantsliperen.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Grovsliping av kanter med korning 36
Før kantsliping, ble den store gulvsliperen parkert midt på gulvet og støvsugerdelen ble påmontert en lengre sugeslange som ble sammenkoblet med kantsliperen. Kantsliperen bruker akkurat samme slipepapir som den store maskinen, og dermed slipper man å forholde seg til flere papirtyper. Også her bruker man korning 36 for å fjerne lakken. Det oppleves noe tyngre å arbeide med kantsliperen, fordi det er vanskelig å finne en ergonomisk riktig arbeidsstilling. Det krever noe tilvenning og øvelse å håndtere denne. Ikke minst er den foroverbøyde stillingen på huk en tilvenningssak.
For å komme helt inn til vegg/list må du arbeide med maskinen vinkelrett på veggen. Også ved bruk av denne maskinen kan det være lurt å følge parkettbordenes lengderetning. Litt over en time brukte vi på å grovslipe kantene ned til rent tre. Ved bruk av kantsliperen, er det viktig at den er i kontinuerlig bevegelse når slipeflaten er aktivert og i konktakt med gulvet.
Som en avslutning på grovslipingen ble alle innvendige hjørner slipt med korning 40. Bortsett fra hjørneslipingen som støvet noe, var resten av slipejobben en positiv overraskelse, når det kom til støv. Så lenge vi skiftet pose jevnlig, var selve gulvslipingen nærmest en støvfri opplevelse. Her kan det være verdt å påminne om at slipestøv fra slipemaskin må kastes i ildsikkert søppelspann og ikke oppbevares innendørs fordi støvet er svært lett antennelig, og kan forårsake brann. Grunnen til dette er at lakkpartikler kan bli varmet opp under sliping, og bli liggende å ulme.
Det groveste papiret er det mest effektive. Med det skal gulvet slipes rent og plant. All lakk, alle riper og alle ujevnheter skal vekk. Deretter handler det bare om å fjerne slipesporene, ved å bruke papir som gir mindre spor. Etter første runde med sliping er det helt normalt at gulvet har grove spor og ringer etter slipepapiret. Det er disse vi skal fjerne i de neste stegene.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Grovsliping foregår med korning 36, deretter finslipes gulvet med korning 50, korning 80 og til slutt korning 120.
Finslipingen er avgjørende for et godt resultat
Vi har nå fjernet lakken og de små skadene i treet. Gulvet er nå jevnt, rent – men dekket av grove slipespor. En utbredt feil ved sliping av gulv, er å gå for tidlig over til finere papir. Det koster veldig mye tid, det koster mye slipepapir, og du får neppe et fint resultat til slutt. Slipesporene skal nå fjernes ved å slipe dem ned med finere slipepapir, som etterlater nye men finere spor. Derfor går vi over gulvet med stadig finere papir, før vi avsluttet med korning 120.
Finslipingen startet på samme måte som grovslipingen, altså med den store gulvsliperen, men denne gang påsatt slipepapir med korning 50. Med dette papiret slipte vi over hovedflaten av gulvet to runder. Her var det viktig å danne et mønster i slipingen som sikret at det ikke var steder på gulvet som forble uslipte. Etter dette gikk vi over til kantsliperen igjen. Med den slipte vi en runde rundt kantene med samme korning (50). Her var det viktig å slipe litt ekstra ut på gulvet, slik at området der gulvsliperen hadde vært, ble overlappet.
Deretter alternerte vi mellom gulvsliperen og kantsliperen på akkurat samme måte for både korning 80 og 120. Hjørnene ventet vi med helt til slutt. Etter grovslipingen holder det med en runde med korning 120 som avslutning. Det var nå minimalt med slipespor igjen og gulvet var blitt flott, lyst og klart for overfaltebehandling.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Gulvet er ferdig slipt
Når gulvet er slipt får man frem en helt ny overflate som er svært sensitiv. Derfor bør man alltid behandle gulvet etterpå. Her finnes det en rekke metoder å velge mellom, du kan for eksempel olje, lakke, beise – eller male. Vi ønsket et slitesterkt gulv som er lett å holde rent og som er enkelt å vedlikeholde. Samtidig ville vi beholde en mest mulig lys farge. Valget falt for vår del på en vannbasert lakk fra produsenten Saicos som hadde de egenskapene vi ønsket oss.
Den viktigste forberedelsen før lakkering var å rengjøre rommet. Før lakkeringen startet var det viktig at alt slipestøv ble fjernet omhyggelig. Vi støvsugde først, og deretter tørket vi over gulvoverflaten med en lett fuktig klut. Vi vasket også over listverk, vegger og vinduskarmer. Deretter ble det lagt til rette for riktig temperatur og god lufting. Rundt 18 grader er perfekt. Gulvet var nå klart for første strøk med lakk.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
For å få et enda lysere gulv, ble lakken tilført noen milliliter med hvit brekkfarge. Lakken ble deretter ristet grundig, før den ble helt over i et rullekar. Vi brukte en 50mm kost for å lakkere langs kantene og egnet lakkrulle med forlengerskaft til gulvets hovedflate. Lakken ble strøket på i parkettbordenes lengderetning. Her var det viktig å ikke arbeidet på for store felt av gangen, da lakken tørket raskt. Vi arbeidet med tre parkettbords bredde og i om lag en meters lengde. Noen steder ble det synlige skjolder, der man overlappet fra ett felt til et nytt, men dette forsvant helt under tørking. Det tok under en time å lakkere hele gulvet ett strøk. Tørketiden på lakken er rundt to timer.
Etter ett strøk med lakk vil trefibre reise seg. Når man stryker hånden over gulvet, vil man kjenne at gulvet har fått en svært ru overflate. Denne må mattslipes før neste lakkstrøk. Vi benyttet gulvsliperen til å mattslipe gulvet. Men denne gang brukte vi ikke pussepapir, men slipenetting med korning 150. På maskinens slipesåle ble det først plassert en tynn og myk pad, før slipenettingen ble festet på denne med borrelås. Så kjørte vi en runde over gulvet for å nedmatte fiberreisningen. Kantene ble mattslipt manuelt. Vi brukte en slipekloss til jobben og brettet en slipenetting rundt denne. Etter slipingen var gulvet blitt helt glatt igjen og etter en ny rengjøringsrunde, var vi klare for en ny runde med lakk.
(Artikkelen fortsetter under bildet)
Tredje og siste strøk måtte vi vente med til neste dag. Det er nemlig ikke heldig å tilføre parketten for mye vann på samme dag.
Og hvordan ble så det endelige resultatet?
Det var et tidkrevende arbeid, men det var uten tvil verdt jobben. Gulvet er blitt fantastisk flott og ser ut som nytt. Mange av fallgruvene er eliminert med nye og mer brukervennlige maskiner. Gulvsliping er noe de fleste nå kan mestre og som alle vet selvgjort er velgjort.
Gulv ferdig lakkert
Vanskelighetsgrad
Middels
Dette trenger du
- Gulvsliper
- Kantsliper
- Hjørnesliper
- Slipepapir
- Slipenetting
- Pussekloss
- Skjøteledning
- Arbeidslampe
- Støvmaske
- Hørselvern
- Støvsuger
- Støvposer
- Våtmopp
- Lakk
- Lakkrulle
- Rullebrett
- Kost
- Maskeringstape