Et triks for å få en fin gressplen er å lufte den. Plenlufting er et begrep de færreste hageeiere bruker særlig ofte, og grunnen er nok at plenlufting sjelden står på vårens gjøremålsliste! Hva betyr egentlig ”plenlufting” og hadde plenen din kanskje trengt å luftes litt?

En gressplen trenger luft. Dette er viktig for god vekst, og det er lurt å gjøre dette før frosten setter inn. Det er mange faktorer som kan gjøre livet surt for gressplenen. Alder er en. En gammel gressplen vil etter hvert danne kompakte røtter, som igjen gjør at plenen ikke får luft og det blir vanskelig for næring å trenge ned i jorden. Er plenen flittig i bruk vil luftrommene i jorden bli presset sammen. Det fører igjen til at røttene ikke får puste.

Bedre blir det ikke av at blader og småkvister fra trær blir liggende på plenen, og enda verre kan det bli hvis det er mye skyggen. Da vil mest sannsynlig mose og ugress ta over plenen på sikt.

Vertikalskjæring er løsningen
En vertikalskjærer er smart til alle med en gressplen som er i ferd med å bli kvalt av mose og ugress. En vertikalskjærer fjerner mosen og sikrer luft til røttene til gresset, slik at de lettere kan oppta vann og næring – og dermed ta opp kampen mot ugresset. Vertikalskjæring betyr å lage små luftehull et par centimeter (1–2 cm) ned i jorden og dele opp eller skjære litt i gressrøttene.

Hensikten med vertikalskjæringen er å lufte gresset og forbedre dreneringen. Bedre drenering betyr at vann og næring lettere trenger ned til røttene. Samtidig gjør delingen at gressrøttene stimuleres til å produsere flere sideskudd. Resultatet blir en tettere gressplen når veksten tar seg opp utover i sesongen.

Hvordan lufter jeg gressplenen?
Tidspunktet for å lufte plenen med vertikalskjæring er avhengig av den aktuelle plenen, været eller årstiden. Vent til du har klippet gresset et par ganger. Med andre ord bør gresset helst ha begynt å våkne til liv og vokst litt for at ikke vertikalskjæringen skal gi ugresset mulighet til å etablere seg. Tidlig på våren, omkring mars–april, kan være en god rettesnor hvis været og den lokale årstiden tillater det.

Den enkleste og klart beste metoden er å lufte gresset med en maskin. Da får du et jevnt og godt resultat over hele plenen. Plenen din bør vokse i minst tre år før den luftes for første gang. Gresset må ha begynt å våkne til liv etter vinteren og gjerne ha vært klippet et par ganger før luftingen.

Før du kjører over med vertikalkutteren, så husk å klippe gresset så kort som mulig. En gjennomsnittlig høyde på 4 cm er ideelt. Deretter kan det vær lurt å merke eventuelle hindringer i plenen, som oppstikkende steiner, guidekabel til robotgressklipper eller lignende.

Maskinen har flere fastsittende kniver som trenger seg ned bare noen få millimeter i marken. Arbeidsdybden kan reguleres med ulike trinn opp til 25mm. På laveste høydenivå vil man eksempelvis kun fjerne mose og overflatemateriale – og la røttene være i fred. Det kan være en fordel hvis gressplenen er ung. Kjør maskinen over plenen og avslutt med en runde på tvers av utgangspunktet.

Det kan se voldsomt ut etter at en vertikalskjærer har kjørt over plenen. Men gresset kommer heldigvis lynraskt tilbake – og med fornyet kraft. Husk å rake bort alt overflatemateriale som maskinen etterlater seg.

Plenlufting er nøkkelen til en perfekt gressplen
Vanskelighetsgrad

Lett

5
Dette trenger du
  • Plenlufter
  • Gressklipper
  • Gressrake