– Det er moro å fikse slike ting selv, sier Toralf Johansen. Etter 10 år hardt bruk, mye trafikk i kjøkken og stue i tillegg til barn som har herjet med leker, trengte gulvene hjemme i Søgne pleie.Sliping, oljing og polering gir gulvene gløden tilbake,og det er ikke vanskelig å gjøre jobben selv.

– Jeg har slipt gulv før og er derfor ikke helt uerfaren, men det viktigste er egentlig å velge godt verktøy, sier Johansen.

Penger spart
For 750 kroner har han lånt en stor gulvslipemaskin og en kantsliper fra Utleieprodukter AS i Kristiansand. Dette disponerer han i et døgn, og Johansen har derfor mer enn nok tid til å få slipt kjøkken-og stuegulvet.

– Jeg bruker fire-fem timer på jobben. Det er ikke vanskelig, men litt tid tar det jo å få et fint resultat. Det er derfor mer lønnsomt å gjøre jobben selv enn å betale en håndverker for flere timers arbeid, sier Johansen. I sakte tempo går han frem og tilbake med slipemaskinen helt til riper og misfarging er borte. Utstyret han har valgt er enkelt å bruke,og lager ikke hakk.

– Denne maskinen kan jeg godt stoppe opp litt med uten at den graver seg ned i tregulvet, sier Johansen.

Mye å velge i
Installering av peis og montering av elektrisk anlegg er noe av det som er forbudt å gjøre på egenhånd. Men ellers er mye lov, og dessuten enkelt å få til. Har du nødvendig verktøy og vet hvordan det skal brukes, er du godt på vei.

– Noen trenger ti minutters innføring i bruken, mens andre er helt uten erfaring og trenger to timer før de har lært det, sier Reinhardt Hammersmark, daglig leder i Utleieprodukter AS. I mer enn tjue år har han drevet med utleie av verktøy og utstyr, og han sender aldri kunder av gårde uten å forsikre seg om at de kan bruke utstyret.

– Vi forteller alle kunder hvordan ting håndteres.Først og fremst for at kunden skal komme fornøyd tilbake etter utført og vellykket arbeid, men også for at de skal levere utstyret tilbake like helt som de fikk det, sier Hammersmark.

Slipemaskiner er noe av det som er mest populært å leie, men han har også tepperensere, og utstyr som kan kutte betong og sprenge fjell.

– Folk klarer mye på egenhånd med riktig utstyr. De synes det er gøy når de får det til, og så er det penger å spare på selvgjort arbeid, sier Hammersmark.