Fremgangsmåten for lakkering er stort sett den samme enten du velger en vannbasert eller oljebasert lakk. Hovedforskjellen er tørketiden. En vannbasert lakk tørker raskt og man jobber på mindre områder. Dette er en generell veiledning, det kan finnes enkelte unntak fra disse rådene. Spør oss i butikken for å være sikker på fremgangsmåten på lakken du velger.

All lakk vil gulne over tid, men noen lakker forblir lysere enn andre. Oljebaserte lakker gir et mer gyldent utseende enn vannbasert lakk. Vil du ha et lysest mulig utseende, er med andre ord en vanntynnbar lakk den beste løsningen, men også denne vil gulne noe over tid. Hvis man er veldig bekymret for at gulvet skal gulne, er det ingenting i veien for å legge ett eller flere strøk lys beis før du lakkerer. Man kan også tilsette pigmentfarge direkte i lakken eller bruke en olje med farge før lakkering. Hør med oss for å velge rett beis/pigmentfarge eller farget olje, da det er svært viktig at disse fungerer sammen med lakken.

Dette må du gjøre før lakkering
Gulv som er utsatt for belastninger med hensyn til slitasje, vask og lignende bør behandles straks etter sliping. Det gir gulvet en beskyttende hinne og beskytter skjøter hvor fuktighet og smuss lett kan lage stygge merker. Før man går i gang er det viktig at alt slipestøv fjernes omhyggelig. Støvsug først, deretter tørker du overflaten med en klut fuktet i vann. Husk også å tørke listverk, vegger og vinduskarmer.

Ha god utlufting i rommet som skal lakkeres, og sett på varme dersom temperaturen er lav. Lakkering bør ikke finne sted dersom temperaturen er under 18 grader eller i direkte sollys.

Dette er hva du trenger for å lakkere gulvet: Lakk, lakkpensel, rulle, rullekar, sandpapir, white spirit (til oljelakk) og støvsuger. Er gulvet lite behøver du ikke bruke rulle.

Slik går du frem
Rist lakkspannet/ kannen godt før bruk. Lakken heller du over i et rullekar. Før du bruker rullen, lakkerer du langs alle veggene med penselen. Skal du ikke bruke rulle, lakkerer du et passe bredt felt langs etter bordene.

Pass på at du unngår lakkfrie områder, og stryk lakkdammene godt utover. Bruker du rulle på hovedflaten av gulvet, ruller du langs etter bordene med lange drag, forsøk å stryke hele lengder (fra vegg til vegg). Ta ikke for bredt felt av gangen. Det skal ligge mye lakk på gulvet, bruk fyldige strøk men uten at det blir «dammer». For vannbaserte lakker regner man et forbruk på ca 10kvm pr liter pr strøk, mens for oljebasert lakk kan det regnes 12-14kvm pr liter pr strøk.

Etter lakkeringen med oljebasert lakk legger du lakkverktøyet ned i en plastpose som lukkes godt. Legg den kjølig til neste strøk. Har du brukt vannbasert lakk er det enklest å skylle av verktøyet i rennende vann. Andre strøket påføres som det første. Nyslipt eller ubehandlet gulv bør ha minst 3 strøk. Er det utsatt for stor slitasje er 4 strøk absolutt å anbefale.

Før siste strøk håndpusser du lett over gulvet med korning 120. Er gulvet stort kan du bruke en pussemaskin med slipenett. Puss langs etter bordene, og kjenn etter at gulvet blir helt slett. Rengjør så gulvet før siste lakkering.

Nå har du fått et vakkert gulv som vil vare i mange år.

Merk deg følgende:

  • En matt lakk gir mest naturlig utseende
  • For å unngå ru overflate og sikre god heft anbefales lett mattsliping etterfulgt av støvsuging før siste strøk.
  • Vent minst et døgn før du starter innflytting av møbler.
  • Montering av filtknotter under bord og stolben er absolutt å anbefale.
  • Vask ikke gulvet den første uken. De aller flest lakker trenger inntil en uke før de er 100% herdet.
  • Når du støvsuger gulvet bør børstene være ute.