Innlegg
Guide til montering av panelplater på vegg
Veggpanel er den perfekte løsningen når du skal fornye ett eller flere rom, eller sette opp et nybygg. Veggplatene er svært enkle å montere og resultatet blir både pent og klassisk. En stor fordel er at Huntonit er ferdigmalte veggplater slik at du slipper maling og annet etterarbeid, som sparer deg for masse tid under oppussingen. Det er gull verdt når hverdagen er travel og du gjerne vil bli fort ferdig med jobben. Dette er en enkel jobb som du klarer helt selv.
Alternativet til oppsetting av panel med enkelbord, er å bruke ferdigmalte panelplater i MDF. Platene er stabile og krympefrie og kan brukes i alle slags oppholdsrom. Når de er overflatebehandlet og ferdig montert, er det vanskelig å oppdage at de ikke er «ekte» panelingsbord. De er selvsagt uten sprekker, fliser og kvist, derfor får du et helt strøkent resultat med et minimum av arbeidsinnsats.
Panelene leveres i flere profiler. De ferdigmalte platene fås i flere farger, og malingen er på vannbasis (akryl), påført i mange strøk. Overflaten leveres med ulik struktur, for eksempel kan du få dem i naturlig «kostemalt» utførelse. Platene er svært enkle å montere og de er klare for bruk så snart de er satt opp.
Platene er ca. 11 mm tykke, vanligvis 60 cm brede og med en høyde på 239 cm. De finnes i to hovedvarianter – til tak og til vegg. Enkelte plater har en lett trestruktur, andre er glattere. Panelplater kan du kjøpe hos alle byggevareforhandlere.
Forberedelser og nødvendig verktøy
Veggplater kan monteres utenpå eksisterende vegg (panel, spon og lignende) eller direkte på godt avrettet stenderverk med avstand c/c 60 cm. Platene festes med krampepistol der krampens lengde er minimum 35mm og en ryggbredde fra 10,5 til 11,5mm. Hvis du bruker spikerpistol, justeres trykket nøye, slik at du ikke skader platene ved innskyting av spiker. For å kutte platene i riktig høyde og bredde benyttes en dykksag med styringsskinne. Verktøyet kan leies hos utleiefirma og er enkelt i bruk.
Før du begynner, må du alltid kontrollere underlaget. Pass nøye på utstikkende spiker eller andre ujevnheter. Eksisterende panel eller plater er utmerket som underlag. Er det gips, må nye platespikre være 50 eller 65 mm lange, avhengig av om det er ett eller to lag gips, og slik at du kommer gjennom til spikerslagene bak. Alternativt kan du også bruke settlim. Velger du å fjerne eksisterende plater, kan du selvsagt legge de nye panelplatene rett på bindingsverket. Da sparer du en smule plass, men pass alltid på at du får spikerslag i hel høyde i hver skjøt. Prinsippet brukes på alle slags trebaserte plater, selv om det kan være variasjoner med tanke på sammenføyningene.
Slik gjør du det
De fleste veggplater er utstyrt med not og fjær på begge langsidene, slik at platene skyves eller bankes forsiktig i hverandre. Anleggsflaten som stikker ut, og som dermed blir skjult av neste plate, benyttes til feste. Begynn i et hjørne med fjær vendt inn mot hjørnet. Kapp av fjæren for en penere sammenføyning i hjørnet. Ved montering av veggpanel er det viktig at man har avstand til tak og gulv. Avstanden bør være på 5-10mm. Man vatrer opp første plate for å få en rett vegg. Platene spikres langs gulv/tak og i not med 25 cm avstand, midt på stenderverket. Kontroller jevnlig at panelplatene er i lodd. I hjørnesammenføyning anbefales akrylfugemasse, som påføres med skjellettpistol og skrykes ut. man kan evt. også bruke en hjørnelist.
Husk at det kan være en fordel at veggplatene må akklimatiseres to døgn i emballasjen i romtemperatur, og deretter monteres umiddelbart etter at pakningen er åpnet.
Andre tips
Er du opptatt av de minste detaljene og at veggene skal bli ekstra pene å se på? Det finnes en rekke tilbehør til veggplater, som gjør jobben enklere og gir et mer profesjonelt resultat. Du kan for eksempel lime hjørnelistene, og bruke akrylfugemasse i originalfarger til innvendige hjørner. I tillegg finnes det også akrylmaling i originalfarger til å male lister i samme farge som panelplatene, samt hjørneklips for å skjule spikring i hjørnene.
Vanskelighetsgrad
Lett
Dette trenger du
- Dykksag med skinne
- Krampepistol
- 35-40mm kramper
- Kompressor med slange
- Vater/Rettholt